Σεπ 25
‘Τρώμε ότι νιώθουμε’;
Σε μία έρευνα του Αμερικάνικου Οργανισμού Ψυχολογίας το 2013, το 27% των ενηλικών σημειώθηκε ότι, καταναλώνει τροφή για να διαχειριστεί το stress.
Η συναισθηματική υπερφαγία είναι συνδεδεμένη με τη ψυχική διάθεση. Προκαλείται όταν βιώνουμε χρόνιο αυξημένο άγχος και επαναλαμβανόμενα έντονα αρνητικά συναισθήματα, τα οποία δεν μπορούμε να διαχειριστούμε.
Έτσι, καταφεύγουμε στο φαγητό ώστε να νιώσουμε ανακούφιση. Δηλαδή, η τροφή αποτελεί μέσο αντιμετώπισης των προβλημάτων μας.
Στο σεμινάριο αυτό, θα παρουσιαστούν οι βασικές αιτίες της συναισθηματικής υπερφαγίας, οι μεταβολικές επιπλοκές, οι ψυχοσωματικοί οδοί που ακολουθούνται και οι τρόποι αντιμετώπισης με έμφαση στην ενσυνείδητη διατροφή.
Η ενσυνείδητη διατροφή είναι η πρακτική του να είσαι παρόν τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά κατά τη διάρκεια του γεύματος. Η ενσυνειδητότητα (mindfulness) έχει χρησιμοποιηθεί για διάφορους θεραπευτικούς σκοπούς, καθώς μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο που επεξεργαζόμαστε τα συναισθήματα μας αλλά και να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε το άγχος.